A kendóról

Mi az a kendo?
Ken do [kendo:]
fn. {japán, összetett szó} ken: kard; do: szellemi út (a japán filozófiában); 1: a kard útja; 2: kardtechnikák gyakorlása a test és a szellem együttes fejlesztésére

Hány évesen lehet elkezdeni kendózni?
Japánban már 5-6 éves gyereket is lehet kendózni látni, de sokan vannak, akik idősebb korukra, 60-70 évesen kezdik el a gyakorlást, igazán nincs korhatárhoz kötve.

Mi a kendo? Küzdősport vagy harcművészet?
A Magyar Kendo Szövetség állásfoglalása szerint a kendót japán vívásnak hívjuk. Ilyenformán se nem küzdősport, se nem harcművészet.

Mire tanít a kendo?
A keleti sportokhoz hasonlóan kitartásra, önfegyelemre, tiszteletre, robbanékonyságra, életerőre, ezen felül az érzékeid magas fokú csiszolására, és ezekben a megérzésekben történő bizalom kialakítására tanít, amely a kendo szellemiségére igen jellemző.

Van Magyarországon japán kendo tanár?
Abe Tetsushi tanár úr (kendo kyoshi 7. dan) már 1992. óta él hazánkban, és az Magyar Kendószövetség szakmai igazgatója. Japánban végezte el a Testnevelési Egyetem kendo szakát, ezen felül a szakmai területe a budo (japán harcművészet) történelem.

Mit kell tennem, ha kendózni szeretnék?
Le kell menned valamelyik MKSZ klubba, és ott el is kezdheted elsajátítani az alapokat. A klubok listája megtalálható az Egyesületek menüpont alatt. Az első edzéseken melegítő, póló tökéletesen megfelel, tornacipő nem kell, és természetesen a klub kölcsönöz Neked bambuszkardot (shinai-t), amíg be nem szerzed a sajátod.

Veszélyes sport a kendo?
A kendo a legveszélytelenebb „küzdősport”, aminek a biztonsága elsősorban a felszerelések és a technikák alkalmazásának szabályaiban rejlik! Itt nincsenek rúgások és ütések, hiszen vívást gyakorolunk.

Önvédelemre lehet használni a kendót?
A kendo nem tanít önvédelmi technikákat, hiszen karddal már nem járkálnak az emberek az utcán, mint a középkorban.

Ha önvédelemre nem lehet használni, akkor mire jó a kendo?
A kendót nagyon sok dologra lehet használni, de nem közvetett formában, hanem mint a gyakorlásokból, és a felfogásából eredő hatása végett, a mindennapokban. Fejleszti a döntőképességet, a kitartást, természetes tartást ad (mind testtartásbeli, mind szellemi), stratégiát nyújt a mindennapokhoz. Az intelligencia és a hatékonyság útja.

Milyen felszerelés kell a kendóhoz, milyen drága, és hogy lehet azokat beszerezni?
A felszerelés a „bambuszkardból” (shinai), a hagyományos Japán gyakorlóruházatból – felső ruházat (keiko-gi), alsó ruházat (szoknyanadrág vagy hakama), illetve a védőfelszerelésből áll (fejvédő-men, mellkasvédő -do, csípővédő-tare, kézvédőkesztyűk-kote). A shinai, amely egy bőrszerelékkel egymáshoz erősített négy bambuszból (vagy karbon alapú műanyag szálakból) álló „kard”, 10.000 – 50.000 Ft közötti áron lehet beszerezni. A páncélzat, attól függően, hogy használt vagy új, illetve azon belül milyen az elkészített minőség, 45.000-3.000.000 Ft között is ingadozhat. Természetesen a klubok a szövetségtől minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy elérhető áron lehessen megvásárolni, vagy bérelni a felszereléseket, ezért senki ne adja fel a kendót csak azért, mert a fenti árak elérhetetlennek tűnnek. Az itthoni harcművészeti boltokban, és értékesítési csatornákon még nincs megfelelő választék, hogy minőségi felszereléseket lehessen vásárolni, ezért ha magán úton kívánod beszerezni ezeket, azt az Interneten is megteheted külföldi cégeken keresztül.

Mennyibe kerülnek az edzések?
Ez klubbonként változó, 4000 Ft/ hó -12000 Ft/hó tagdíjig terjed. Az MKSZ részére új belépőknek 9000 Ft az első évre a belépési díj és a szövetségi tagság, majd további 7500 Ft évente, melyet a klubdíjon felül kell befizetni. Engedményt kapnak azonban a 14 év alattiak, és családos kendozók, részleteket a klubvezetőktől kaphatsz.

Miért kell kiabálni a kendóban?
Az egyik oka, hogy minél több energiával tudjunk támadásba lendülni, ami ugyanakkor önbizalmat is ad. Nem véletlen, hogy sok más sportban is – pl. a súlyemelők, gerelyhajítók, tenisz és még sorolhatnánk – éppen a nagyobb energia összegyűjtéésért, és ezen energia felhasználása miatt kiáltanak.

Vannak versenyek a kendóban?
Igen, vannak egyéni és csapatversenyek, súlycsoport nélkül, illetve szervezőktől függően gyermek, junior, és felnőtt kategória. A Kendo Világbajnokságon viszont nincs korhatár szabályozás.

Ki számít nyertesnek egy kendóverseny alatt?
A kendóhoz nemcsak intelligencia, de gyakorlott szem is kell ahhoz, hogy felismerjük az érvényes találatokat. Ezeket a találatokat négy meghatározott – a védőfelszereléssel biztonságosan védett – testrészen lehet elérni: a fejen (men), a csuklón (kote), a test két oldalsó részein (dó), valamint a torkon szúrással (cuki). A verseny 5 perce alatt két találatot kell elérni megfelelő időben, helyen, hibátlan testtartással, és lelkülettel, amit három bíró többségi döntése alapján lehet megszerezni. Döntetlen esetén hosszabbítás van az első találatig.

Milyen szinten van a magyar kendo?
A magyar kendo szakmai szinten igen magasan áll, hiszen Európában jelenleg az egyik legerősebb nemzet vagyunk versenyeredményeinket tekintve! 1997-ben a Kendo Világbajnokság „B” csoportjában I. helyezést értünk el. Ezen kívül minden versenykategóriában több európabajnoki arany, ezüst és bronzéremmel büszkélkedhetünk. A magyar kendo a japán mesterek megítélése szerint igazi, mély gyökerekből táplálkozó autentikus kendo, ami nem csak a vívások eredményességében jelenik meg, hanem szépségében, eleganciájában és hatékonyságában is.

Milyen szintek vannak a kendóban?
Az Össz-Japán Kendószövetség (Zen Nihon Kendo Renmei) nemrégiben „csökkentette le” az elérhető szintek számát 10. danról 8. danra, tehát 8 fokozat van. A danok előtt vannak úgynevezett „kyu” fokozatok is. Ezek a tanuló fokozatok.

Miért nincsenek övszínek a kendóban?
A kendo gondolkodásmódja nagyon egyszerű, így azt vallja, hogy egy vívón meglátszik, hogy milyen szinten van, és ehhez nem kell küllembeli megkülönböztetés, ami sokszor csalóka lehet!

Nők is gyakorolhatják a kendót?
Igen, és nagyon tehetségesek, jó érzékkel tudják elsajátítani a vívást. A magyar női válogatott tagjai rendkívül szép eredményeket szerzetek világversenyeken.

Forrás: kendo.hu